Skip to main content

Suomi maailman­kartalle keittiön kautta

Suomen Keittiömestarit ry on julkaissut Suomiruoka-reseptiikkaa Suomen maakuvatyön ja elintarvikeviennin edistämiseksi.

Materiaali on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti. Reseptiikka palvelee Suomen suurlähetystöjä ja edustustoja maailmalla ja kansainvälisiä kokouksia järjestäviä tahoja Suomessa. Materiaali on avoimesti kaikkien käytettävissä.

Materiaaliin on koottu kymmenen menukokonaisuutta, joita voidaan käyttää sellaisenaan tai yhdistellä ruokalajeja oman mieltymyksen mukaan. Menukokonaisuuksissa on huomioitu Suomen vuodenajat ja suunniteltu ruokalajit sesonkien mukaisesti.

Menukokonaisuuksien lisäksi materiaali sisältää yksittäisiä perinteisiä suomalaisia ruokalajeja sekä huomioi suomalaisille tärkeitä juhlapäiviä.

Materiaalien kuvia käytettäessä mainittava lähde (chefs.fi) ja kuvaajan nimi.

In English

The Finnish Chef Association has published recipes of Finnish Cuisine to promote Finland and its food exports. The material was produced in accordance with an agreement concluded with the Ministry of Agriculture and Forestry.

The material serves Finnish embassies and missions around the world and organizations organizing international meetings in Finland. The material is openly available to everyone. Ten menu items have been collected in the material, which can be used as they are or combine dishes according to your own preference. The menu sets consider the Finnish seasons and the dishes according to the seasons. In addition to menu sets, the material contains individual traditional Finnish dishes and considers important holidays for Finns.

When using pictures of the materials, the source (chefs.fi) and the photographer’s name must be mentioned.

Download the material: https://drive.google.com/file/d/10ZGILg7JCl2oGtLCbkqct-CoAbAUA6uW/view?usp=sharing

More information lahiruoka(at)chefs.fi

Lataa Suomiruoka-materiaali
Suomi lautasella

Kuva: Ateljee Mäntyniemi

Kuvat: Ateljee Mäntyniemi

Suomi lautasella

Suomen kokkimaajoukkue on kehittänyt maa- ja metsätalousministeriön tuella uuden kasvispainotteisen reseptiikkakokonaisuuden, joka on suunnattu erityisesti Suomen suurlähetystöjen ja edustustojen tarpeisiin ympäri maailmaa. Lisäksi reseptiikka tarjoaa työkaluja myös kotimaassa kansainvälisiä kokouksia ja tilaisuuksia järjestäville tahoille.

Suomi lautasella” -projekti on luonteva jatkumo vuonna 2023 Suomen Keittiömestarit ry:n kanssa toteutetulle Suomiruoka-projektille, jossa kehitettiin laaja kokoelma suomalaisia perinneruokia ja menukokonaisuuksia. Uusi kasvisruokaprojekti sai alkunsa suurlähetystöiltä tulleista toiveista kasvisruokareseptien kehittämisestä – maailmalla kasvisvaihtoehtojen kysyntä kasvaa jatkuvasti ja niiden tarjoaminen nähdään osana vastuullista ruokakulttuuria.

Suomi lautasella” -projekti kokoaa käytännöllisiä ja helposti toteutettavia reseptejä, joissa korostuvat kotimaiset raaka-aineet, sesonginmukaisuus ja kestävän kehityksen periaatteet. Kokonaisuus sisältää monipuolisen buffetin ja viisi kolmen ruokalajin menua, joissa kasvisruoat ovat vahvasti esillä. Reseptien rinnalle tuotetaan tarinat suomalaisesta ruokakulttuurista sekä tarkat ravintoarvot. Materiaali käännetään englanniksi, jotta sitä voidaan hyödyntää kansainvälisesti edustustilaisuuksissa.

“Haluamme tarjota suurlähetystöille modernin ja vastuullisen tavan kertoa suomalaisesta keittiöstä, Puhtaista raaka-aineista, luonnosta ja ruokaperinteistä syntyy tarina, joka näkyy lautasella. Samalla vastaamme kasvavaan kysyntään kasvispainotteisista vaihtoehdoista,” sanoo Suomen kokkimaajoukkueen johtaja Katja Tuomainen.

“Ruoka on vahva osa diplomatiaa ja suomalaisen identiteetin rakentamista maailmalla. On hienoa, että pystymme nyt tarjoamaan suurlähetystöille entistä laajemman ja vastuullisemman kokonaisuuden, jossa suomalaisen ruokakulttuurin rikkaus näkyy myös kasvisruokien kautta,” toteaa ulkoministeriön konferenssivalmentaja Annariina Kukkonen.

”Toivon, että uusi reseptiikka tulee suurlähetystöissä aktiiviseen käyttöön ja antaa myös muille inspiraatiota tutustua suomalaisen keittiön antimiin,” sanoo erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. ”Reseptiikka tukee myös uusien kansallisten ravitsemussuositusten toimeenpanoa,” hän jatkaa.

Reseptiikka on nyt julkaistu avoimesti kaikkien käytettäväksi.

Reseptiikka ja kuvat ovat ladattavissa alta.

Lataa Suomi lautasella -materiaali
Materials in English

Laaninkatu 1a
15340 LAHTI

puheenjohtaja@chefs.fi
040 771 2817

Y-tunnus: 1800210-0

Tilaa uutiskirje