UUTISET

SUOMEN KEITTIÖMESTARIT RY VUOSIKOKOUKSEN JULKILAUSUMA

Suomen Keittiömestarit ry vuosikokous                                             JULKILAUSUMA

Tampere  4.3.2017

Maku on tärkein

 

Julkisuudessa on keskusteltu ruoan raaka-aineiden laadusta ja siitä, miten niiden tuotekehityksessä maku ja ravintoarvot saattavat köyhtyä. Ongelmat liittyvät yleensä suurten ulkomaisten toimijoiden tuotteisiin.

 

Meidän keittiömestareiden onkin vaadittava, että myös maku kuuluu olennaisena osana tuotekehitykseen, kun kantoja muokataan. Me olemme ruokamaailman keihäänkärki raaka-aineiden maun ja muiden ominaisuuksien vaalijoina. Ruoanvalmistuksessa maku on tärkein yksitäinen tekijä ja kaupallisessa ruoanvalmistuksessa oleellinen osa liiketoimintaa.

Meidän on myös varmistettava vihannesten ja hedelmien alkuperäislajikkeiden säilyminen.

 

Alan ammattikoulutuksessa pitää myös huolehtia, että valmistuvat kokit ymmärtävät, miltä hyvien raaka-aineiden ja hyvän ruoan kuuluu maistua. Tämä on myös osa ammattiylpeyttä.

 

Aihe on kansainvälinen, joten asiaa voidaan viedä eteenpäin myös keittiömestareiden pohjoismaisen NKF-järjestön ja kansainvälisen WACS-järjestön kautta.

Julkisella paineella voidaan vaikuttaa asiaan ja saada sosiaalisen median kautta myös kuluttajat kiinnostumaan asiasta. Ruoka ja ruoanvalmistus ovat suositumpaa kuluttajien keskuudessa kuin koskaan aikaisemmin, joten se tuo mahdollisuuden saada aikaan muutos ja paremman makuisia tuotteita kauppoihin.

Tämä koskettaa erityisesti Pohjoismaita, koska pohjoiset puhtaat raaka-aineet ja arktiset maut ovat saaneet paljon julkisuutta ja menestyneet erinomaisesti kokkikilpailuissa.

 

Hyvään makuun liittyy myös parhaillaan Euroopan unionin asetus, joka uhkaa perinteisellä menetelmällä valmistettua saunapalvikinkkua. PAH-yhdisteitä rajoittava poikkeuslupa päättyy syyskuussa ja ainakin toistaiseksi Suomi ei ole hakenut pysyvää poikkeuslupaa.

 

Saunapalvatut tuotteet ovat hyvän säilyvyytensä ja aidon savuarominsa takia kuuluneet aina suomalaiseen ruokapöytään. Saunapalvituotteiden maku, rakenne ja ulkonäkö ovat erinomaisia.

Aikoinaan saunapalvaaminen oli paras tapa parantaa lihan säilyvyyttä.

Eviran tutkimusten mukaan savustusmenetelmä voidaan käytännössä muuttaa suhteellisen yksinkertaisin keinoin turvallisemmaksi ja estää PAH-yhdisteiden kertyminen elintarvikkeisiin.

Alan järjestöjen, kuten Lihakeskusliiton, mukaan PAH-pitoisuuksia onkin saatu ja laskettua huomattavasti. Myös teollisuus haluaa olla vastuullinen toimija eikä kuluttajan terveydelle haluta aiheuttaa vaaraa.

 

Me keittiömestarit toivomme, että aitojen perinteisten menetelmien käyttäjät saisivat toiminnalleen pysyvän poikkeusluvan, jotta säilyttäisimme ikiaikaisen arvokkaan perinteen.

 

 

Suomen Keittiömestarit ry.

 

Lisätietoja: Puheenjohtaja Ulla Liukkonen, puh. 050 352 9006