UUTISET

JEPO Markkinakatsaus

JEPO markkinakatsaus 16.11.2017

EUROOPPA

Euroopan tärkeimmissä perunamaissa (Saksa, Iso-Britannia, Belgia, Hollanti ja Ranska) on tulossa suurempi sato kuin viime vuonna ja sato on suurempi kuin monivuotinen keskisato.

Suuri sato ja pula varastointikapasiteetista samanaikaisesti, kun ostajat huolehtivat sopimustavaran vastaanottaamisesta, painavat alas vapaiden erien hintoja.

Hollannissa, Pohjois-Saksassa ja Puolassa on ollut ongelmia sadonkorjuun kanssa johtuen isoista sademääristä. Näissä maissa on hyvin todennäköistä, että perunaa jää jonkin verran nostamatta.

Varastosäilyvyyden osalta esille on tullut haasteita eri suunnista. Varastointikauden aikana voi tulla ikäviä yllätyksiä.

POHJOISMAAT

Tanskassa ja Ruotsissa on ollut vaihteleva kasvukausi, joka on sisältänyt sekä kuivuutta että liiallista märkyyttä. Nostot ovat myöhässä kautta linjan pääasiallisesti kahdesta syystä – viljelijät ovat odottaneet, että perunat tuleentuisivat tai on ollut liian märkää, etteivät he ole päässeet pelloille perunasadon nostoon. Joitakin tonneja perunaa jää näin ollen nostamatta. Norjassa vallitsi hyvät olosuhteet kesällä ja odotettavissa oli hyvä sato. Syksyllä on tullut runsaita sateita, jotka ovat aiheuttaneet suuria tulvia ja tuhonneet viljelmiä.

Näillä näkymin Norjan, Tanskan ja Ruotsin perunasadot jäävät pitkäaikaisista keskiarvoista jonkin verran pienemmiksi.

SUOMI

Tämä kasvukausi on ollut erittäin haastava kaikille viljelijöille riippumatta tuotantosuunnasta. Perunaviljelijöillä lopputulos on todennäköisesti kuitenkin parempi kuin ammattiveljillä ja -siskoilla muilla tuotantosuunnilla. Myöhäinen kevät, viileä kesä, halla alkusyksystä ja sateinen syyskuu ovat seikkoja, jotka ovat vaikuttaneet lopputulokseen. Viileät olosuhteet johtivat siihen, että sadonmuodostus ja tuleentuminen tapahtui erittäin hitaasti. Vaikka satoa kuitenkin ”syntyi”, ehkä enemmän kuin odotettiin näissä olosuhteissa, on tuleentuminen jäänyt reilusti jälkeen.

Heikosta tuleentumisesta johtuen kaikissa lajikkeissa matalat tärkkelyspitoisuudet vaikuttavat perunaerien keitto-ominaisuuksiin käyttökauden aikana eri tavoin. Erien valinnassa oikeaan käyttötarkoitukseen tullaan vaatimaan tarkkaa työtä kaikilta, jotka ovat mukana perunan matkassa pellosta pöytään.

Syksyn sateet vaikeuttivat korjuutöitä niin paljon, että muutama sata hehtaaria perunaa on vielä maassa ja pääosin jääkin nostamatta.

JEPPO POTATIS AB- JEPUAN PERUNA OY Pensalantie 120 66850 JEPPO

JEPO VOLTTI Knuuttilanraitti 240 62310 VOLTTI

JEPO HUITTINEN Metsälinnankatu 39 32700 HUITTINEN

Jepuan Peruna Oy 16.11.2017
Markkinakatsaus 1(2)

Varastoinventaario 15.10.2017 kertoo, että varastoissa on noin 196 miljoona kiloa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Se on noin 20 miljoona kiloa enemmän kuin vuosi sitten, mutta pitkän ajan keskiarvosta jäädään jonkun verran.

Suomen varastotilanne ennakoi tasapainoisia markkinoita. Markkinat ovat toistaiseksi vetäneet vähintään normaalisti. Mikäli talvella tulee yllätyksiä varastoinnin aikana tai keitto-ominaisuudet aiheuttavat ongelmia voi syntyä nouseva kysyntä toimivista eristä.

Joitakin eriä menee todennäköisesti vientiin yrityksien pitkäaikaisille yhteistyökumppaneille Pohjoismaissa ja Baltiassa.

JEPOn viljelijöiden sato seuraa pääosin kansallista linjaa sekä määrän että laadun osalta. Perunasato on selvästi isompi kuin viime vuonna, joka oli meillä erittäin huono vuosi. Monivuotisesta hehtaarisadosta tulemme jäämään pari tonnia tänä vuonna.

JEPO
Lisätiedot: Johan Willman, viljelypäällikkö, GSM 050 4626042