UUTISET

JEPO markkinakatsaus 28.2.2018

EUROOPPA

EU5-perunamaissa (Ranska, Saksa, Hollanti, Belgia ja Iso-Britannia) tuli hyvä sato 2017. Hyvän sadon johdosta isot ranskanperuna- ja perunalastutehtaat käyttävät paljon sopimusraaka-ainetta, mutta vapaan raaka-aineen markkinoilla on hiljaista ja siellä hinnat sitten sen mukaisia. Mutta myös näissä maissa kasvukauden märät ja viileät jaksot vaikuttivat tärkkelyspitoisuuksiin ja matalat tärkkelyspitoisuudet ovat aiheuttaneet sen, että saannot tehtailla ovat olleet alhaisia. Suuri menekki tehtaissa ja tällä hetkellä vallitsevan kylmän sään takia pelko myöhäisestä keväästä ovat vaikuttaneet jonkun verran futurehintojen nousuun.

Ruokaperunapuolella menekin laskeva suuntaus on jatkunut, ja peruna-alan isoimmat toimijat ovat alkaneet tehdä yhteistyötä eri tavoin perunanmenekin ylläpitämiseksi.

POHJOISMAAT

Ruotsissa on tammikuussa tehdyn inventoinnin mukaan vähemmän perunaa kuin vuosi sitten ja kulutus on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla kuin normaalisti. Laskennallisesti perunat loppuvat siellä jo toukokuun alkupuolella. Käytännössä täydentäviä tuontieriä tulee koko ajan ja niiden avulla perunaa riittää pariksi kuukaudeksi eteenpäin. Perinteisesti osa kuorimoiden raaka-aineesta tuodaan Tanskasta ja tiettyihin tarkoituksiin muualta kuten Suomesta.

SUOMI

Varastoinventaario 15.1.2018 kertoo, että varastoissa on noin 115 miljoona kiloa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Määrä on vajaat 10 % pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Suomen varastotilanne ennakoi, että hyvien ruokaperunaerien kysyntä on kasvava.
Luken tilastojen mukaan hintataso on pysynyt suhteellisen korkealla. Viime tiedon perusteella (26.2.2018) ~ 16 % korkeampi kuin vuosi sitten. Kulutus on pysynyt normaalina ja ehkä välillä jopa suurempana kuin normaalisti. Ulkoinen laatu on ollut aika hyvää, mutta poikkeavan kasvukauden sääolosuhteiden takia keitto-ominaisuuksissa on tullut vastaan haasteita sekä ammattikeittiössä että kuluttajien pöydissä.

Sekä vienti että tuonti on kuluvana varastokautena toistaiseksi ollut vähäistä. Jotakin erikoiseriä on mennyt naapurimaihin ja sieltä on myös tullut kyselyjä muista eristä joiden toimitus tapahtuisi ”keväämmällä”.

Viljelijöillä alkavat suunnittelutyöt ensi kauden viljelyksestä olla jo aika pitkällä. Valtakunnallisella tasolla olisi tärkeää, että tarjonta ja kysyntä kohtaisivat hyvällä tavalla sekä ajallisesti että määrällisesti koko kauden ja myös, että tarjolla olisi lajikkeita jotka miellyttävät kuluttajia. Viljelijätasolla tämä tarkoittaa sitä, että pitäisi olla myyntikanavista joku varmuus jo ennen istutusta ja että lajikkeista on päätetty yhteistyössä markkinakanavien kanssa. Viime vuonna oli esim. varhaisempien lajikkeiden osuus kokonaispinta-alasta lähes 20 % ja tämä luku olisi syytä saada alhaisemmaksi.

Hyvällä tuotteen laadulla ja oikealla tarjonnalla pystymme pitämään perunan menekin hyvällä ja mielellään kasvavalla tasolla.

JEPO
Johan Willman